MINI EURO 6 - ПОДГОТВЕН ЗА EURO6D-TEMP.

Што значат легислативите EURO 6 за MINI возилата - бенефитите за MINI возачите и околината.
MINI Faqs - rde2 - environment

ШТО Е RDE2?

RDE2 е втора фаза од строгите мерки за тестирање и следење на емисиите во реално возење.
Овие тестови беа воведени од ЕУ за да ја надополнат Светската хармонизирана Постапка за тестирање на лесни возила (WLTP) во 2017 година - со цел да ги направат автомобилите поеколошки со ограничување, особено на нивните емисии на нитроген оксид(NOx).

Тестот RDE користи специфична опрема инсталирана на возилото за да ги провери емисиите на загадување - не само во лабораторија, туку и во вистински услови на различни патишта вклучително:

 • Различни височини и температури
 • Возење нагоре и надолу по ридски терени
 • Урбани / рурални патишта и автопати со различна брзина

КОИ СЕ РАЗЛИКИТЕ ПОМЕЃУ EURO 6, EURO 6D И EURO 6D-TEMP?

Euro 6 регулативата беше воведена од ЕУ во 2015 година за да се ограничат емисиите на издувни гасови со поставување ограничувања за тоа колкава емисија на издувни гасови можат да се емитуваат на километар од патните возила. Тоа направи значително влијание, но тестовите беа под одредена контрола, и затоа тие се ажурирани за да понудат уште појасна слика за нивото на емисија во реалниот свет / реалниот пат. Според Euro 6, условите за бензински и дизел возила се разликуваат бидејќи тие произведуваат различни нивоа на загадување.

Од Септември 2019 година, секој нов автомобил што е новорегистриран мора да го исполнува т.н. EU6d-TEMP стандард. Ова значи дека секој автомобил сигурно поминал низ патен тест за да се следат нивоата на емисија на штетни гасови. Границите се повисоки од оние во лабораториските тестови и опфаќаат првенствено јаглерод моноксид (СО),нитроген оксид (NOх) и честички (ПМ).

Дизелски возила Бензински возила

 • СО: 0,50G / KM
 • NOX: 0,08G / KM
 • PM: 0,005G / KM

 • СО: 1,0G / KM
 • NOX: 0,06G / KM
 • PM: 0,005G / KM (со директно вбризгување)

MINI Graphic - Emissions

ЕУ Стандардот за издувни гасови ги дефинира валидните граници на издувните гасови како нитроген оксиди и честички во рамките на ЕУ. Границите се разликуваат во зависност од моторот и видот на возилото.

Според RDE тестирањето, граничните вредности на NOx сега се прилагодени:

 • од приближно 128 мг / км до 80 мг / км за дизел возила
 • од приближно 96 мг / км до 60 мг / км за бензински возила

Возилата што беа одобрени според претходните стандарди Euro 6D-TEMP, ќе треба повторно да се тестираат и доколку е потребно, соодветно да се обноват за да бидат продадени од јануари 2021 година. Од јануари 2021 година, сите нови автомобили треба да ги поминат реалните тестови за емисии на Euro 6d, со пониски граници, ефективно изедначувајќи ги нивоата на лабораториски тестови. Во јули 2020 година, MINI ги оптимизираше сите модели на MINI Countryman за да ги направи во согласност со Euro 6d-TEMP. Сите други модели на MINI треба да го следат примерот.

ШТО ЗНАЧАТ EURO 6D И EURO 6D-TEMP ЗА ВАС КАКО MINI ВОЗАЧИ?

MINI (BMW Group) воведе суштински процес на трансформација во кој одржливоста и модерната мобилност играат особено витална и важна улога.


Од јуни 2019 година, сите новопроизведени модели на BMW и MINI ги исполнуваат критериумите Euro 6d-TEMP.


Поконкретно, сите варијанти на бензински мотори во MINI Hatch со 3-врати, MINI Hatch со 5-врати, MINI Convertible како и MINI Clubman и MINI Countryman, се опремени со филтер за честички кои го исполнуваат стандардот Euro 6d-TEMP.


Ова потврдува дека MINI постојано продолжува да го оптимизира нивото на емисии во сегашните модели. Варијантите со дизел мотори на MINI Clubman и MINI Countryman го исполнуваат стандардот Euro 6d-TEMP од март 2018 година.


Едноставно кажано, целиот наш опсег е веќе подобар и за животната средина - и за Вашиот буџет - како во некои градови / региони, возачите на автомобили што не ги исполнуваат стандардите за емисија на штетни гасови EU6 ќе мора да плаќаат дополнително наплата за да возат низ зоните со ниски емисии.


RDE Level 2 ќе биде воведен од Јануари 2021 година, а BMW / MINI веќе работат на транзиција за исполнување на новата постапка за тестирање за сите претстојни модели. Ние го подготвуваме нашето портфолио на производи чекор по чекор со нови верзии на мотори или технички ревизии. Ова ќе ни овозможи да постигнеме целосна постојана усогласеност со WLTP за целиот опсег.


Ако имате било какви прашања во врска со било што поврзано со Euro 6d, како што се процедури за тестирање, локални доплати или нивоа за оданочување, Ве молиме контактирајте не на office@m-car.mk - или контактирајте го Вашиот локален MINI партнер.

MINI Faqs rde2 - woman